/Foto mappen/actueel/top van bischoff
Nieuws// Eervolle vermelding Ronald Olthof prijsvraag Top van Bischoff

In het kader van de BNA ideeënprijsvraag ‘De top van Bischoff’ is het ontwerp van Ronald Olthof beloont met een eervolle vermelding.  De jury, onder leiding van Frits van Dongen, waardeerde uit de 109 inzendingen het plan van omdat het een heldere en eigenzinnige ontwerpoplossing bood voor het gehele marktplein.

Ronald Olthof heeft zijn ontwerp onder het motto OVER DE TOP ingediend. In zijn visie heeft Hengelo een identiteitscrisis. Door de oorlog is de historische identiteit verloren gegaan. De wederopbouw gaf de stad een nieuwe identiteit terug, maar de kleinstedelijkheid lijkt niet door iedereen te worden omarmt. Gevolg is dat Hengelo met recente stadvernieuwing een nieuwe grootstedelijkheid lijkt na te streven waardoor haar huidige identiteit opnieuw verloren gaat. Het ontwerp is een pamflet dat ageert tegen een verdere vernietiging van de Hengelose identiteit. De stad moet zijn allure pakken!

OVER DE TOP markeert het marktplein en lost met een nieuwe kroonlijst diens schaalprobleem op. De strook van woningen op palen boven de bestaande panden, vormt een U-vormig stedenbouwkundig element dat een halt roept aan oprukkende grootstedelijke expansiedrift.
De kroonlijst met woningen vormt de loge van een openbaar stadstheater. Het decor van oude panden bepalen de footprint van nieuwe penthouses. Hierdoor ontstaat een gevarieerd woningaanbod voor de nieuwe metaalbaronnen van Hengelo.

 
< vorige pagina