/Foto mappen/actueel/Oranjewijk Veghel

Nieuw// Vernieuwingsvoorstellen Oranjewijk Veghel gepresenteerd

Op dinsdagavond 31 mei organiseerde Woonbelang Veghel een informatieavond over de renovatie-  en nieuwbouwplannen voor de Oranjewijk in Veghel.
Voor deze operatie is een Design-and-Build-competitie uitgeschreven waarvoor  ook de combinatie Koopmans TBI /LKSVDD is uitgenodigd.

 

De avond is druk bezocht door de burgerij van Veghel:  bewoners, aspirant-bewoners, vertegenwoordigers vanuit de politiek, pers  en “gewoon” geïnteresseerden.

Koopmans TBI /LKSVDD heeft sterk ingezet op duurzaam woonplezier. De sfeer in de wijk is daarbij heel belangrijk. Om deze sfeer te behouden is gestreefd naar een harmonieuze samenhang met een aantal architectonisch hoogwaardige en te renoveren woon blokken van de hand van de Veghelse  architect  P.B.A. Tooten (1910-1994).
Een aantal elementen met stijlkenmerken van Tooten´s  Delftse School-architectuur  zijn dan ook overgenomen: een subtiele knik in het dak, een uitgelezen gevelcompositie, prachtige metselwerkornamenten en een natuurlijke materialisatie in hout, keramische metselwerk, dito pannen en zinken dakkapellen.

 

Alle woningen zijn voorts in hoge mate herindeelbaar en meubileerbaar waarbij straatgericht èn tuingericht wonen beide mogelijk zijn, meestal zonder uitgebreide bouwkundige aanpassingen.

De Oranjewijk kent traditioneel geen voortuinen. Voor de vernieuwingsoperatie is echter gezorgd voor privacyverzekerende bloembakken of blokhagen, al dan niet in combinatie met een iets opgetilde begane grond.  Ook andere overgangen tussen privé en openbaar zijn zorgvuldig vormgegeven en garanderen privacy en woongenot.

 

Uiteraard betreft het voorstel een zeer eigentijds plan waarbij toegankelijkheid en duurzaamheid in alle opzichten zijn doorgevoerd.  De EPC is bij alle woningen lager dan 0,4!

 

Film: Oranjewijk Veghel (opslaan ipv openen)

 
< vorige pagina