technisch ontwerper |BIM-manager

Chris Hanschen

technisch ontwerper | BIM-manager


 

“Al lang voor mijn keuze voor de MTS en later de HTS was ik altijd al bezig met techniek. Kijken hoe dingen in elkaar zitten, ze uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Waarom het precies Bouwkunde geworden is, weet ik niet meer. Maar ik heb er nooit spijt van gehad. Ik vind het leuk om een brug te bouwen tussen ons vak en automatisering. Thuis ben ik geregeld bezig met het ontwikkelen van o.a. tools voor Revit. Een aantal van deze tools staan op onze site en binnenkort worden er een aantal uitgegeven (door Itannex).”

 

Toch bij architecten…

“Ik werk al ruim 16 jaar bij LKSVDD architecten. Toen ik in 2000 van school kwam, stonden ze in de rij voor je. Tijdens mijn studie heb ik stagegelopen bij Dura Vermeer en ik werkte er ook in de rest van mijn studie één dag in de week. Toch zag ik een carrière bij een aannemer niet voor me. Bij een architectenbureau ook niet direct, maar toen een recruiter met mijn profiel aan de haal ging kwam het daar toch op uit. En het klopte klaarblijkelijk, want ik werk er nog steeds met veel plezier.”

Ruimte voor eigen initiatief

“Het leuke hier is dat je de ruimte krijgt om je ideeën uit te werken. Ruimte voor eigen initiatief dus. Ik had iets met automatiseren en programmeerde al toen ik nog op de middelbare school zat. Hier kon ik een link leggen met de bouw. Door middel van automatisering voor het tekenpakket Arkey, ben ik de processen op de tekenkamer gaan stroomlijnen. En later maakten we de stap naar BIM/Revit. Eerst moet je mensen motiveren en meekrijgen, zorgen voor opleidingen, en dan ga je professionaliseren. We zijn nu heel goed in het modelleren. Daarnaast duik ik ook op de bedrijfsprocessen binnen het bureau. Als ik zie dat dingen gemakkelijker kunnen, dan probeer ik daar wat voor te ontwikkelen.”

 

 

Zo vlekkeloos mogelijk

“Mij gaat het erom dat projecten soepel lopen. Daar doe ik het voor. Bijvoorbeeld bij Emmen, het entreegebouw van de dierentuin en het Atlas theater. Een project dat ontworpen is door een andere architect. Wij namen het over, in opdracht van Dura. Het project hebben we opnieuw gemodelleerd en daarmee verliep het proces soepel. Het werd bouwbaar. Ik durf wel te zeggen: mede dankzij onze BIM-kennis.”

 

BIM is veel meer dan 3D tekenen

“En ook al jaren eerder bij de verbouwing van het Marianum College in Lichtenvoorde. De bouwmanager toen was niet overtuigd van BIM, maar door direct een goed model op te zetten en een duidelijke taakverdeling af te spreken, liep dit project echt lekker. Ook die bouwmanager was om. BIM is immers veel meer dan tekenen in 3D. Het gaat echt om samenwerken, het begeleiden van processen, het opstellen van samenwerkingsprotocollen en werkafspraken, het inrichten van een Revit-server om modellen van ons, van de constructeur, van de installateur en van de aannemer, met elkaar te synchroniseren, en natuurlijk het oplossen van problemen.”

Het Bariet, Lichtenvoorde

 

Hier doe ik het voor

“Ik leef trouwens niet om te werken hoor, maar andersom. Ik vind het fijn om tijd te besteden aan mijn kinderen, mijn vriendin, familie en vrienden. Ja, die tools ontwikkel ik dan wel vaak ’s avonds, maar alleen als daar gelegenheid voor is. Liever sta ik langs de lijn bij de voetbal van mijn dochter. Ik ben hun teamleider, zonder verstand van voetbal dan, maar ik regel alle facilitaire zaken. Zelf loop ik graag hard. Ik moet me er wel toe zetten hoor, maar eenmaal lopend krijg ik daar echt energie van. En ik kook graag uitgebreid. Hoewel ik me jaarlijks opwerp om het vlees te keren bij de bureau-bbq, is dat niet het koken waar ik het híer over heb! En, ik klus ook graag. Niet altijd hoor, maar ik heb wel ongeveer mijn hele huis zelf opgeknapt. Ik teken dus niet alleen, ik kan ook mijn handen uit de mouwen steken. Kom maar kijken bij ons op het bureau. Daar hebben we de bestaand meubilair van het oude kantoor gebruikt als basis voor nieuwe meubels.”