Daklozenopvang De Herberg

Voor Stichting De Herberg Zwolle (een samenwerkingsverband tussen negen woningcorporatie uit de regio en RIBW Zwolle) ontwierpen we daklozenopvang De Herberg. Een gebouw dat onderdak biedt aan mensen die nergens anders meer terecht kunnen. De Herberg zet zich in om deze groep mensen een tweede kans te bieden in de maatschappij.

herberg (2)

Duurzaam

Dat was ook het thema voor het gebouw zelf: materialen krijgen een tweede kans. De nieuwbouw is grotendeels opgetrokken uit gebruikte materialen (zoals sloophout), restpartijen bakstenen en afgekeurde, maar technisch goede materialen.

 

Erkenning

In 2012 won architect Ronald Olthof met dit project de 2e prijs in de categorie ‘Charity’ van de ‘Global Award for the very best in Interior and Architecture’ (AIT Award). Dit is een internationale prestigieuze prijs die architectuur en interieurarchitectuur wereldwijd combineert. De prijs in ingesteld door het tijdschrift AIT en kent 20 verschillende categorieën. We werden 2e na  het wederopbouwproject in New Orleans van de stichting Make It Right van Brad Pitt.

Interieur: doeltreffend

Het interieur is sober en doeltreffend, met bijzondere accenten zoals looplampen als pendelarmaturen en meubilair van betonplex.

herberg (4) herberg (5)

 

Patio ingericht met straatmeubilair

De centrale patio is ingericht met straatmeubilair: straatlantaarns als hekwerk, een voormalige abri als overdekte rokersruimte en kliko’s fungeren als plantenbakken.

herberg (1)