Gebouwen die je niet ziet

Soms moet je even afstand nemen om opnieuw te ontdekken waar het eigenlijk om gaat. Dat is de reden dat ik op dit moment, eind september 2014 mee ben met de studiereis ‘the Summit’, georganiseerd door Edwin Oostmeijer. De fysieke bestemming van de reis is de Bay Area rondom San Francisco aan de westkust van de USA.

 

Uiteraard zien we prachtige gebouwen op nog prachtiger plekken. Landschap en architectuur gaan hand in hand, zoals we dat zelf voor ons Thales-project ook hebben gedaan. Ik zie hier onder andere werk van de architect Joseph Esherik. En ik lees een uitspraak van hem: “The ideal building is one you don’t see”, die je aan het denken zet.

 

En dan lees ik iets dat me uit het hart gegrepen is: “I’m not interested in doing a signature building, but I would be interested in doing a good building to satisfy somebody’s problem. My signature isn’t a part of the problem.” Hierin herken ik de filosofie van ons bureau. Jaren geleden gebruikten we de kameleon als metafoor voor onze benadering. Misschien moeten we die weer in ere herstellen.

 

Ik zit in de Sea Ranch, aan de Atlantische Oceaan, terwijl ik deze blog schrijf. Het doel van de reis is al bereikt. Ik kan niet wachten om terug te zijn en weer lekker aan het werk te gaan.

 

Hans van den DobbelsteenCary House, Mill Valley, 1961