Wij mogen het Nieuwe Zuiderspoor ontwerpen. Natuurlijk is er een selectie geweest en daar is ons plan glansrijk doorheen gekomen. Martin Huiskes ontwierp dit wooncomplex dat het aanzien van Enschede werkelijk verandert. Rijd je nu de stad in vanaf de Zuiderval, dan stuit je op de tienverdiepingen hoge Zuiderspoorflat. Gedateerd en toe aan vernieuwing. Ons ontwerp voor het Nieuwe Zuiderspoor is niet alleen een prettig appartementengebouw, het omarmt samen met ’t Jannink en de Veldkampflat het kruispunt, en verwelkomt bezoekers van de binnenstad. Het gebouw wijst je de weg.
De opdracht is van woningcorporatie Domijn, en Plegt-Vos bouwt. Voor de corporatie gaven de eigentijdse en toch tijdloze architectuur, de veilige en goede toegankelijkheid van het appartementengebouw en de woonkwaliteit met de in de breedte georiënteerde woonvertrekken de doorslag.  Begin 2018 wordt de huidige Zuiderspoorflat gesloopt. De bouwwerkzaamheden beginnen dan na de zomer in 2018. Verwacht wordt dat bewoners in het najaar van 2019 de nieuwe appartementen en woningen kunnen betrekken.
Karakteristiek appartementengebouw met verspringende voorgevel
Het zes verdiepingen tellende appartementengebouw heeft een speelse verspringende voorgevel met een fraaie tijdloze baksteenarchitectuur. Met de 45 ruime appartementen voor de sociale huur richt Domijn zich op een- en tweepersoonshuishoudens. In alle appartementen wordt geleefd aan de voorzijde. Dat brengt licht, beweging en activiteit. De gevel leeft niet alleen dankzij de reuring van de bewoners, maar ook door de wisselende dimensies in hoogte en diepte. Je kunt van buitenaf niet zien waar de ene woning begint en de andere ophoudt. Het spel van de gevelvlakken, de kleuren van de steen, de balkons en de loggia’s, en de diepe neggen van de vensters brengen de gevel in beweging.  
Stoere stadswoningen aan een verrassend groen binnenhof
De 15 eengezinswoningen liggen in een rij van negen en een rij van zes woningen. De twee woningblokken zijn sculpturen op zichzelf geworden door de tuinen en houten bergingen achterin de tuin te omsluiten met metselwerk. En door te spelen met het ritme van de kozijnen (allemaal identiek van vorm) en de wisselende texturen in het metselwerk ontstaan stoere woonblokken. Door de ligging aan een groen hofje is het rustig wonen, terwijl je toch binnen vijf minuten in het centrum zit. Kenmerkend zijn de ´Delftse stoepjes´ met voor elk huis een bank.