Margaretha, Kampen: woonzorg

Margaretha is een grootschalig, modern woonzorgcomplex aan de Burgwal in Kampen. Toch merk je dat niet als je er langs loopt, want het gebouw sluit helemaal aan bij het historische stadscentrum. Vooraanzicht Margaretha

De stadsgevels passen naadloos in het historische straatbeeld en zijn individueel ontworpen door de verschillende architecten van ons bureau.

 

Er is op deze plaats in Kampen altijd een vorm van zorg gevestigd geweest. Al sinds de 14e eeuw. Hier stond het oude Sint Geertruidengasthuis, ook wel Bovengasthuis genoemd.

img_4664_6d_aHet binnenhof is een beschutte plek, die rust biedt aan de bewoners. Deze opnieuw aangelegde tuin is overdag vrij toegankelijk voor bezoekers en maakt bovendien deel uit van het stadswandelrouteplan.

img_4697_6d_a

Historische dakkapellen uit de 17e eeuw zijn opnieuw geplaatst op een overkapping op het binnenterrein.

Integratie rijksmonument

Diverse openbare functies zorgen op de begane grond voor interactie tussen bewoner en stad. In het complex is rijksmonument het Broekemapand (1931) integraal opgenomen.

Broekemapand geïntegreerd

Respect voor geschiedenis van de plek

Bij het graafwerk voor de parkeerkelder zijn resten gevonden van de begraafplaats van het Sint Geertruidengasthuis uit de 14e eeuw. Het was bekend dat deze begraafplaats hier lag, maar bij eerdere bouwactiviteiten was niets aangetroffen. Behalve skeletten zijn er ook restanten gevonden van eikenhouten huizen die stammen uit het begin van de veertiende eeuw. Verder zijn er op deze plek afvalkuilen en beerputten die later nog worden afgegraven. img_4679_6d_a

De vuurplaats heeft een 'lijst' gekregen en de oude schatten vind je terug in de vitrine.

 

Anderen over Margaretha

Het vaktijdschrift Bouwen aan de zorg (nr.6, 2016) wijdde een mooi artikel aan Margaretha.

`Het nieuwe Margaretha: Bakermat IJsselheem is klaar voor de toekomst‘ (pagina 12-15).

img_4651_6d_a

Duurzaam en toekomstbestendig

Naast energiezuinige maatregelen, zoals betonkernactivering, WKO, zonnecellen, CO2 gestuurde ventilatiesystemen, sedumdaken, is het plan flexibel opgezet waardoor er minder constructiemateriaal is gebruikt en het pand toekomstbestendig is.

margaretha_balkons

Leefbaarheid

Om te zorgen voor reuring en levendigheid is de binnentuin onderdeel van een stadswandelrouteplan. En op de begane grond is een restaurant gevestigd. Niet slechts voor de bewoners, maar gewoon commercieel voor iedereen. Met openslaande deuren naar de binnentuin.

img_4851_6d_a

 

 

Alle foto's op deze pagina zijn van Laurens Kuiper