technisch ontwerper | BIM modelleur

Martijn van Lith

technisch ontwerper | BIM-modelleur

“Ik wist al heel jong dat ik architect wilde worden. Inmiddels heb ik hts gedaan en ben bezig met de academie. Goed op weg dus. Hiervoor werkte ik bij diverse bouwtechnische adviesbureaus, en ik heb stage gelopen bij een architectenbureau. Nu werk ik hier 36 uur per week als technisch ontwerper (bim-modelleur) en in september kan ik ook weer verder met de academie.”

 

Besluitvaardig en to the point

“Ik ben gemakkelijk in de omgang met opdrachtgevers en goed thuis in de software. Dat is handig bij het uitwerken. In de samenwerking met de architecten kan ik al veel van mijn liefde voor het vak kwijt. Ik kan echt meedenken. Ik ben pragmatisch en kan snel knopen doorhakken. Ik ben graag to the point. Dat vind ik ook wennen op de academie, daar zijn we wat langer van stof.”

 

Interesse voor constructie

“Op de hts wilde ik graag constructie erbij doen, maar roostertechnisch ging dat toen niet. Die interesse voor constructie kan ik nu wel in projecten kwijt. Zo werken we in Groningen aan een project wat uiteraard aardbevingsbestendig moet zijn. Dat betekent dat je werkt met een dubbele fundering. Met zogenaamde sliders. Bij een beving glijdt het gebouw wel heen en weer, maar blijft intact. Berekeningen maken voor die constructies is heel gespecialiseerd werk. Onze stukken worden in Italië door een gespecialiseerd bureau doorgerekend. Dat kost ongeveer een maand tijd. Uiteindelijk is het meest lastige van deze manier van bouwen de aansluiting op het maaiveld. Denk aan de aansluiting van een trap of een hellingbaan.”

Opra Turbines

Eerste werk gerealiseerd

“Het nieuwe pand van Opra Turbines, een bedrijf op het High Tech Systems Park in Hengelo, is het eerste gebouwde project dat helemaal ‘van mij’ is. Als het er dan echt gebouwd wordt, ben je wel trots. Het proces was interessant. Eigenlijk met best veel vrijheid. Het ontwerp lag nog niet vast toen ik betrokken werd, en de opdrachtgever was nog zoekende. Ik heb kunnen ‘spelen’ met panelen in de gevel. Ook wat ontwerpwerk dus. Onder een heel strak budget was het een leuke uitdaging.”

 

Inspiratie

“Het werk van Peter Zumthor vind ik geweldig. Ik wil nog graag een keer naar Vals, waar hij een prachtige spa heeft gebouwd. En Santiago Calatrava’s station in Lyon. Indrukwekkend. Maar inspiratie krijg ik ook van een stuk wandelen in de bergen. Of langs zee. En dichterbij huis: Radio Kootwijk. Natuur dus. In mijn vrije tijd fiets ik graag. Maar vanaf september gaat mijn vrijetijd weer in mijn opleiding zitten.”