technisch ontwerper | BIM-coördinator

Nico Hofhuis

 

technisch ontwerper | BIM-coördinator

n.hofhuis@lksvdd.nl


“Ik vind het leuk om steeds weer opnieuw een team te vormen, en met een relatief vaag voorontwerp tot een goed eindresultaat te komen. Het gaat erom op de juiste momenten de juiste vragen te stellen. Niet meteen als een dolle beginnen met tekenen, maar eerst het plan goed doorgronden. Slim werken dus. Toevallig werk ik nu ook aan een aantal woonprojecten, maar eigenlijk heb ik tot anderhalf jaar geleden vooral gewerkt aan utiliteitsbouw. Zoals de Rabobank in Alkmaar, het kantoor van Dura Vermeer Bouw Hengelo en het Shared Facility Centre van Thales in Hengelo.”

Direct digitaal

“Mijn afstudeerdocent op de hts had een architectenbureau. Hij had een computer gekocht en wilde met Autocad gaan tekenen. Hij vroeg me te helpen met het digitaal opzetten van zijn bureau omdat ik mijn afstudeerproject ook in Autocad deed. Ik heb vervolgens jarenlang voor hem gewerkt. Later kon ik het bureau overnemen, aangezien hij geen opvolging had. Maar ik was geen architect, dan zou het een tekenbureau worden, of moest ik een architect in dienst gaan nemen. Ik heb er echter voor gekozen om liever een goede knecht te zijn dan een klein baasje. Ik deed toen al tekenwerk voor LKSVDD en in 2001 ben ik hier in dienst gekomen. Nog steeds met veel plezier.”

Tekenen en coördineren

“Ik ben goed in het direct uitwerken van een ontwerp, en de coördinatie ervan tussen de partijen. Ik ben aanspreekpunt, stuur collega-modelleurs aan, en houd het team bij elkaar. Je moet mij niet 40 uur per week laten tekenen. Maar 40 uur vergaderen is het andere uiterste. Juist de combinatie is leuk. Ik word niet snel kwaad, maar ben wel duidelijk.”

Rabobank Alkmaar

In goede harmonie

“Er zijn projecten waar je wel een paar jaar mee bezig bent. Het High Tech Systems Park bijvoorbeeld (Thales). En de Rabobank in Alkmaar. Ik ben daar echt trots op. Vooral omdat we aan het eind van het project, nog steeds goed door een deur kunnen met het bouwteam. Als je het mooi kunt afronden met een gezellig etentje, dan heb je het goed gedaan. Zo’n bouwteam is sowieso wel snel vertrouwd. En in de loop der tijd, krijg je er wat mensenkennis bij. Dan leer je mensen sneller in te schatten. Ja, voor mij is een project geslaagd als de relatie met alle partijen ook na afloop nog goed is.”

 

Tweede ‘baan’

“In mijn vrije tijd mountainbike ik graag, vaak zondagochtend heel vroeg. En ik zit in het bestuur van de Carnavalsvereniging in Tubbergen. Nadat ik een keer Hoogheid geweest was, werd ik daarna direct gevraagd voor het bestuur. Je bent er het hele jaar mee bezig. De optocht trekt jaarlijks 40.000 toeschouwers. En op een feest komen al gauw 6000 man. Daar moet je wel wat voor organiseren. Daar hebben we gelukkig 150 actieve leden voor. Iedereen heeft zijn taak. Het bestuur stuurt die mensen aan en regelt vergunningen en veiligheidsaspecten. Ik leer daar ook steeds weer van en kan daar mijn spaarzame vrije tijd goed mee opvullen.”