Dit gebouw werkt!
Het Balengebouw

Als wij een gebouw voor klanten ontwerpen, dan draait het om het creëren van een inspirerende omgeving. Om in te werken, te leven, te leren of te sporten. In dit balengebouw hebben wij onze eigen inspirerende werkplek gevonden. Hoewel het van oorsprong niet als kantoor gebouwd is, bevalt deze 'tweetrapsherbestemming' ons uitstekend.


In onderstaande timelapse zie je de renovatie van het Balengebouw gedurende drieëneenhalf jaar, in 5250 foto's.


gemaakt door Joost Guntenaar in opdracht van Bjarne Mastenbroek. 

Architectonisch hoogstandje

Na de vuurwerkramp in 2000 werd besloten het Balengebouw te verbouwen tot  het toekomstige Jan Cremer museum. Bjarne Mastenbroek en Rem Koolhaas maakten het ontwerp. Het gebouw is 'doorgezaagd' en 'opgetild'. En aan de achterzijde is een deel aangebouwd. Met vooruitlopend op de bestemming de coverfoto van 'Ik, Jan Cremer' in de betonnen gevelelementen. In dat deel zijn wij gehuisvest.

Klaarblijkelijk was het museum niet haalbaar. Het Balengebouw stond lang leeg, zonder bestemming. Tot in 2015 de huidige eigenaren het pand kochten en herbestemden tot kantoorverzamelgebouw voor creactieve en innovatieve bedrijven.


Mediahuis

In de loop van 2017 zal de Twentse Courant Tubantia haar definitieve intrek nemen in het Balengebouw in de wijk Roombeek. Volgens hoofdredacteur Martha Riemsma ligt het in de bedoeling om hier een mediahuis voor Twente te ontwikkelen. Nadat de vestiging aan de Getfertsingel door reorganisatie te groot was geworden is TC Tubantia verhuisd naar het Ondernemingshuis aan de Hengelosestraat. "Gezien de ambities van TC Tubantia biedt het Balengebouw meer mogelijkheden voor het ontwikkelen van een mediahuis", aldus Martha Reimsma.

Bron: TC Tubantia.

Oorspong van de plek

Het Balengebouw van de voormalige textielfabriek de Bamshoeve werd gebouwd in 1907. Het Balengebouw lag aan de spoorlijn van Enschede naar Lonneker. Goederenwagons konden gemakkelijk balen katoen ophalen en afgeven. In de Enschedese textielfabrieken werd voornamelijk katoen verwerkt tot stoffen. Het verplaatsen van katoenbalen was een regulier straatbeeld in Enschede.

 

Vervallen, maar robuust

Na het faillissement van de Katoenspinnenrij de Bamshoeve in 1973 raakte het Balengebouw steeds meer in verval.
Op 13 mei 2000 werd het getroffen door de vuurwerkramp. Het Balengebouw had weliswaar aanzienlijke bouwkundige schade opgelopen, maar het stond er als een van de weinige nog.


De foto is van Laurens Kuipers