Ravand Suleiman

Junior architect

r.suleiman@lksvdd.nl

“In mijn beleving verrijkt architectuur de omgeving. Of dat zou in elk geval zo moeten zijn. Dat bereik je met de positie van een ontwerp, de schaal, het materiaal, de afwerking en de details. De zorgvuldigheid waarmee dat gebeurt, bepaalt of een gebouw zich weet te ‘handhaven’. Of mensen zich ermee gaan verhouden. Of ze leven met het gebouw en het gebouw dus wat teruggeeft aan de omgeving. Dat gaat natuurlijk niet alleen om de gevel, maar ook om het interieur.”

 

“Als assistent ontwerper werk ik aan mijn beroepservaringsperiode. Ik ben afgestudeerd in januari 2017. Uiteraard streef ik ernaar zo snel mogelijk project architect te worden.”

 

Achtergrond

“Na een bachelor bouwkunde aan Windesheim, deed ik mijn master architectuur in Eindhoven. Het leuke van de hbo-vooropleiding boven een hts is dat het in die fase al meer toegespitst was op het ontwerpen. Heel waardevol waren ook de twee stages van samen bijna een jaar. Zo heb ik een half jaar bij de Zwarte Hond architecten mogen assisteren. Ik was vooral betrokken bij projecten in de beginfase, SO en VO-niveau. Later liep ik stage bij ZEEP architects in Amersfoort. Die stage was technischer van aard. Daar maakte ik werktekeningen op DO-niveau.”

Conceptueel denkvermogen

“Mijn kracht ligt denk ik in mijn conceptuele denkvermogen en het omzetten van die ideeën in een concreet ontwerp. Daarbij laat ik me inspireren door alles wat ik in mijn omgeving tegenkom. Ik ben onderzoekend. Steeds op zoek naar nieuwe dingen. Dat kunnen gebouwen zijn, maar ook natuur en kunst.”

Inspiratie

“Bij kunst vind ik het mooie dat de interpretatie ervan bij jezelf ligt. Je kunt ervan maken wat je wilt. Kunst kan een ruimte volledig veranderen. Ik ben niet voor niets afgestudeerd op een ontwerp voor een Art-hotel in Luik. Dat ontstond vanuit een gedachte om de hotelgasten op de verdiepingen te laten slapen tussen kunst, terwijl bezoekers de interactie met kunst konden opzoeken in een publieke plint.”