project architect

Ronald Olthof

link naar blog

project architect

r.olthof@lksvdd.nl

programmacie.Architectuurcentrum Twente
monumentencie. Hengelo
monumentencie. Borne


"Ik denk dat ik met mijn enthousiasme en optimisme opdrachtgevers mee kan krijgen om net iets verder te gaan dan wat enkel goed is. Om samen grenzen op te zoeken en in die interactie te streven naar het ultieme resultaat, Daar doe ik veel voor. Met mijn opleiding in Delft en een basis van HTS kun je mij gerust een allround ontwerper noemen. Ik streef naar goede, eigentijdse architectuur die past bij de gestelde ontwerpopgave. Flexibel bouwen is van groot belang, zodat gebouwen ook in de toekomst kunnen blijven functioneren. Mijn ambitie is om inspirerend te zijn voor mijn opdrachtgevers en samen met hen iets bijzonders na te laten aan de wereld! Naast mijn 'normale' werk, ben ik ook actief in een tweetal monumentencommissies en de programmacommissie van het Architectuurcentrum Twente."

 

Het draait om samenwerking

“Het succes van een project en een plan ligt volgens mij in de samenwerking. De wisselwerking tussen de opdrachtgever en mij. Bijvoorbeeld bij scholen als docenten duidelijk kunnen maken hoe ze les willen geven en hoe ze omgaan met kinderen, en als zij andersom open staan voor mijn ideeën, dan resulteert dat eigenlijk altijd in een goed gebouw. Een gebouw dat werkt voor zijn gebruikers.”

Inspiratie

 

Inspiratie

“Ik haal mijn creativiteit uit alles wat ik zie, hoor en meemaak. Je neemt dat soms bewust en ook heel vaak onbewust mee. Ik houd ervan om behalve goede ook leuke dingen te maken. Dingen waar je blij van wordt. Veel van die creativiteit kan ik kwijt in de scholen waar ik aan werk. Ik ben elke keer weer aangenaam verrast als het gebouw gebruikt wordt zoals het bedoeld is.”

De beste projecten

“Hoewel je altijd ernaar streeft om je laatste project ook het beste te laten zijn, is dat in de praktijk helaas niet altijd zo. Je bent afhankelijk van zoveel factoren. Er zijn maar weinig projecten waar je helemaal vanuit het eerste concept kunt werken. Waar je minimale concessie hoeft te doen. Daar waar dat gelukt is, zie je ook resultaat. Mijn eigen huis is een goed voorbeeld. Alleen de financiën beperkten. Verder kon alle creativiteit los. Er zit heel veel van mijzelf in.”

 

Roeien met de riemen die je hebt

“Maar ook bij De Herberg in Zwolle is het concept heel helder overeind gebleven. Niemand tornde daaraan. Het is gedragen tot en met de aannemer en bouwvakkers aan toe. Ik ben daar veel op de bouw geweest. Dat was nodig omdat we afhankelijk waren van beschikbare materialen. Ik ben blij met het resultaat. De Herberg is inmiddels opgenomen in de architectuurroute van Zwolle. Dat is een compliment bij uitstek.”

Specialist herbestemming

“En dan natuurlijk de Plechelmusschool. Daar won onze opdrachtgever de Gouden Piramide mee in 2010. Meer hoef je dan niet toe te lichten toch? Het lijkt bijna of ik een specialist ben in de herbestemming van kerken. Maar dat mijn huis en de Plechelmusschool allebei herontwikkelde kerken zijn, is toeval. Het hadden ook fabriekshallen kunnen zijn. Maar herbestemming is wel actueel en een vak apart. Ik heb daar zeker wat mee.”Gouden Piramide 2010