project architect

Sander ter Harmsel

project architect

s.ter.harmsel@lksvdd.nl

 

programmaraad Architectuur Centrum Twente
bestuur stichting Archikidz Enschede
blogger Pur San op ‘De Archi-puncturist(en)’

naar portfolio


“Al vroeg, op de MTS, ben ik van het vak Bouwkunde gaan houden. Vooral het bedenken van iets en het dan daadwerkelijk gebouwd zien worden, dat geeft mij een enorme kick. Ik noem dat ‘Het Plezier Van Het Maken’ en dat probeer ik altijd over te brengen op mijn opdrachtgevers. Ik kwam erachter dat je ‘Het Plezier…’ het meest ervaart als architect en daarom ben ik gaan studeren in Eindhoven aan de TU/e. Ik ben daar afgestudeerd in twee richtingen: Architectuur en Bouwtechnisch Ontwerpen. Een goed ontwerp vraagt immers om een nauwkeurige detaillering.”

 

Op zoek naar de essentie van de opgave

"In mijn optiek neemt een architect de opdrachtgever mee op een zoektocht naar de essentie van de opgave. De uitdaging ligt zowel in het ontwerpen, als het uiteindelijk realiseren van het ontwerp. De detaillering en materialisering van een ontwerp zijn voor mij erg belangrijk. Daarin ligt de kwaliteit van de opgave geborgen. Architectonische details dragen de idee achter een ontwerp in zich en maken deze, vaak letterlijk, voelbaar."

 

Inspiratie

IMG_0833

“Dit vakantiehuis in Denemarken heeft een behoorlijke indruk op me gemaakt. Het ogenschijnlijk eenvoudige huis stond op groot een houten dek dat zwevend boven een prachtig stukje ruige natuur aan de Oostzee is gesitueerd. Het huis is met groot respect voor de omgeving en met veel zorgvuldigheid ontworpen en gedetailleerd. Dat zie je niet direct, maar naarmate je beter kijkt, merk je hoe bijzonder dit huis is. Na een week ontdekte ik nog steeds slimme oplossingen en nieuwe details!”

En passant

woonhuis En Passant_IMG_5399

 

"Één van mijn eerste ontwerpen, was ons eigen huis in Enschede. Deze nieuwbouwlocatie in Roombeek namen we ‘en passant’ mee onder de arm toen we een middag in Roombeek gingen kijken. Zelf bouwen heeft me enorm veel geleerd over het bouwproces en zaken die je in de schoolbanken niet leert."

 

Archikidz Enschede

"Ik ben lid van het bestuur van Archikidz Enschede. De onbevangenheid van kinderen inspireert mij. We organiseren gratis architectuur workshops om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met hun gebouwde omgeving. Als zij het voor het zeggen hadden, hoe zou dan hun huis, school of speelveld er uitzien? Onder begeleiding van architecten bouwen de kinderen een maquette van hun droomhuis, luchtkasteel of fantasiebouwwerk, geïnspireerd op het thema van de dag."

 

Gebruik van kwaliteiten die er al zijn

Kulturhus_HoltenDEF-001

“Bij de herbestemming van het gemeentehuis in Holten tot een Kulturhus was het de uitdaging om van een formeel, log en gesloten gebouw, een open levendig dorpscentrum te maken met uitnodigend karakter. Om te kijken wat de mogelijkheden zijn bij een herbestemming van een gebouw is het belangrijk op zoek te gaan naar de kwaliteiten die er zijn. Deze kwaliteiten kun je gaan inzetten en zeggen dus wat over je ontwerpkeuzes.”