Basisschool St. Jan, Hengelo

Basisschool St. Jan is gehuisvest in een rijksmonument uit 1929 in de stijl van de Delftste School. De school heeft in de loop der jaren heel wat doorstaan. Na de terugloop van het aantal leerlingen had de school slechts één vleugel in gebruik. De rest van het gebouw werd verhuurd. In de jaren ’70 is het gebouw uitgebreid, maar niet in dezelfde kwaliteit als het oorspronkelijke gebouw. Toen de St.Jansschool weer structureel groeide, zat een deel van de school noodgedwongen in een dependance. Die aanhoudende groei leidde tot het verzoek aan ons om de school uit te breiden met vier lokalen.

st. janschool (5)

Terug naar de oorsprong

Onze visie was het gebouw niet verder aan te tasten met nieuwe uitbreiding, maar het gebouw weer helemaal als school te gebruiken. We hebben het dialoog geïnitieerd tussen de gemeente, het schoolbestuur en de huurders. Zo hebben de huurders elders huisvesting gevonden, is het pand gerestaureerd en heeft de school het hele gebouw weer tot haar beschikking.

 

Balans

Er is een balans gevonden tussen de monumentale waarden, de onderwijsvisie van de school en de esthetische architectonische kwaliteit van oude en nieuwe elementen. De school onderging een metamorfose, waarbij oude littekens zijn weggewerkt, de oude structuur hersteld werd en de oorspronkelijke allure herrees.

 

Iedereen omarmt het architectonische concept van rust in het gebouw, het respect voor de structuur van het gebouw, en het verfrissende kleurgebruik. De kinderen, ouders en leerkrachten zijn ontzettend enthousiast over de metamorfose. Ze zijn weer trots op het gebouw en trots dat zij daar naar school gaan respectievelijk mogen werken.

st. janschool (6)


Moderne functionele leeromgeving

st. janschool (4)

De nieuwe ingrepen zijn duidelijk herkenbaar door afwijkend materiaalgebruik en detaillering. Er is op alle fronten rekening gehouden met de wensen en eisen van nieuwe leermethoden en een modern schoolgebouw. De verbouwing heeft een moderne functionele leeromgeving opgeleverd in een gebouw met een lange historie.st. janschool (3) st. janschool (2)