Circulariteit & duurzaamheid
Circulariteit en duurzaamheid zijn ‘trending topics’. Bij ons is dat al heel lang zo. Daarom zijn we door de provincie Overijssel tot koploper benoemd voor de transitieagenda circulaire economie in de bouw. We weten waar we het over hebben en brengen u een stap verder.
Als architect vinden wij het onze rol om u te inspireren en te stimuleren als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. In een notendop zijn er een paar dingen waar wij altijd van uitgaan. We vinden dat we niet meer moeten bouwen dan noodzakelijk. En, dat wat we bouwen, zo compact mogelijk moet. We zorgen dat gebouwen slim zijn en flexibel. Tijdloos. Die duurzaamheid maken we graag zichtbaar. En gek genoeg proberen we de installatietechniek te minimaliseren. We leggen u dat graag uit.
We passen de ‘Cradle to cradle criteria for the built environment’ toe en hebben daarop een eigen werkwijze ontwikkeld. Een soort circulaire routekaart voor water, economie, materiaal, welzijn en energie. Bij elk project is het belangrijk om aan de hand van de stakeholders de ambities te bepalen en vooral te kijken wat de kansen van de omgeving zijn. Dat kost misschien meer tijd in het voortraject, maar levert u heel veel waarde op.
En niet alles hoeft direct realiseerbaar te zijn. Schrijf kansen op voor de toekomst, bereid het gebouw erop voor en houd rekening met je ambitie.
Almere – Upcyclecentrum
Hier hebben we ontworpen met meer dan 50% restmaterialen. Materialen uit een recent gesloopte naburige sporthal en zwembad. Plafondplaten, deurklinken, bankjes uit de kleedkamers, zelfs het staal voor de dakconstructie kwam hiervandaan. Natuurlijk is er meer restmateriaal gevonden en gebruikt. Van tegels, paneeldeuren tot de volledige inrichting. Verder is het gebouw volledig demonteerbaar en verplaatsbaar als nodig. Alles is geschroefd en kan dus ook weer losgeschroefd worden.
Enschede – 7 circulaire woningen
De eerste circulaire woningen van Twente staan in de wijk Stroinkslanden in Enschede. Woningcorporatie De Woonplaats realiseerde deze zeven circulaire woningen. Samen met zeven regionale partijen is het pilotproject uitgevoerd, met LKSVDD als architect. In de woningen zijn zoveel mogelijk materialen uit de oude woningen en tweedehands bouwmaterialen gebruikt. Door toepassing van een houtskeletbouw (HSB) modulair elementensysteem en het gebruik van droge verbindingen kunnen de woningen over bijvoorbeeld 25 jaar weer gedemonteerd en gescheiden worden van casco, schil, inbouw en installaties. De woningen zijn een treffend voorbeeld van duurzaam en circulair bouwen.
Enschede – 20 modulaire woonstudio’s
De woonstudio’s zijn gerealiseerd met zoveel mogelijk recyclebaar materiaal. Het ontwerp is gemaakt rondom de principes van circulariteit. Het gebouw is opgebouwd uit woonunits die door Hodes Huisvesting in de fabriek zijn gemaakt en die op de locatie zijn gestapeld en geschakeld. Hierdoor zijn deze gemakkelijk weer van elkaar te scheiden. Dit biedt perspectief voor mogelijk hergebruik en maakt het makkelijk om onderdelen te repareren of te vervangen. De horizontale banden van aluminium in combinatie met de houten gevelbekleding zorgen voor een krachtige uitstraling. Een gebouw dat goed past bij Enschede door de link met het industriële verleden.
Zwolle – daklozenopvang De herberg
De Herberg zet zich in om daklozen een tweede kans te bieden in de maatschappij. Dat was ook het thema voor het gebouw zelf: materialen krijgen een tweede kans. De nieuwbouw is grotendeels opgetrokken uit gebruikte materialen (zoals sloophout), restpartijen bakstenen en afgekeurde, maar technisch goede materialen. Bekroond met de 2e prijs in de categorie ‘Charity’ van de ‘Global Award for the very best in Interior and Architecture’ (AIT Award), na het wederopbouwproject in New Orleans van Brad Pitt.
Enschede – Het lagerhuis in Roombeek
Dit duurzame appartementengebouw is nog in ontwikkeling. Het wordt gebouwd naar de principes van circulair bouwen. Het ontwerp, de installaties, de ruimtes: alles is gericht op toekomstig hergebruik van materialen. De hele gevel wordt energieleverend. Het gaat hier niet alleen om technische duurzaamheid, maar ook om sociale duurzaamheid. Meer informatie: www.lagerhuisenschede.nl
Meer info
Wilt u meer weten?
Bel ons of gebruik het contactformulier