In de wijk Stroinkslanden in Enschede realiseerde woningcorporatie de Woonplaats zeven circulaire woningen. Eind 2020 konden de eerste bewoners in hun nieuwe huis terecht. Momenteel worden de klimaat-adaptieve terrein- en tuininrichting afgerond. Deze pilot, waaraan LKSVDD als architect meewerkte, zorgt voor de eerste circulaire woningen in Twente.
Stef Oude Sanderink, projectmanager bij De Woonplaats vertelt: ‘’We hebben samen een mooi project neergezet. We zijn ons ervan bewust dat we met het slopen, bouwen en renoveren van woningen een behoorlijke impact hebben op het milieu. Wij willen bijdragen aan het reduceren van de energievraag en het bevorderen van de duurzame energiebronnen. Met deze pilot konden we kennis en ervaring vergaren op dit gebied, om Nederland in 2050 volledig circulair temaken.’’
Kennis delen
Na een masterclass rondom circulair bouwen van Stichting Pioneering is het project tot stand gekomen. Samen met zeven regionale partijen is het project uitgevoerd, met LKSVDD als architect. Oude Sanderink: ‘’Voor ons was circulair bouwen onbekend terrein. Dan is het mooi om een partij zoals LKSVDD aan boord te hebben die als regisseur al de nodige kennis heeft op het gebied van duurzaam bouwen. Daar konden wij weer van leren.’’
Hergebruik
Van de oude woningen is behouden en hergebruikt waar dat mogelijk was. In de zeven nieuwe woningen is zoveel mogelijk materiaal uit de oude woningen gebruikt. Zo zijn de fundering en de vloer van de begane grond blijven liggen. De bergingen zijn blijven staan en de oude dakisolatie is als vloerisolatie in de nieuwe woningen toegepast. Ook zijn er veel tweedehands bouwmaterialen gebruikt en zijn de toiletten afkomstig uit showrooms.
Oude Sanderink: ‘’De wastafels en planchetten heb ik zelf gevonden op Marktplaats; die konden zo een tweede leven krijgen. Het gebouw moet daarnaast gemakkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden, door middel van een houtskeletbouw (HSB) modulair elementensysteem en het gebruik van droge verbindingen. Hierdoor kunnen we de woningen over 25 jaar eventueel demonteren en scheiden van casco, schil, inbouw en installaties. Zo kunnen we zoveel mogelijk hergebruiken en dragen we bij aan duurzaam en circulair bouwen.’’ Oude Sanderink is trots op het resultaat. Ook in de toekomst wil De Woonplaats de opgedane kennis gebruiken om circulair te bouwen, renoveren en onderhouden.