“Voor goede BIM-modellen is samenwerking nodig”
Chris Hanschen
Bureaumanager BIM | Partner
In deze reeks interviews laten we een van de partners van LKSVDD architecten aan het woord. In deze aflevering spreken we Chris Hanschen, bureaumanager BIM bij LKSVDD architecten en sinds kort ook partner van het architectenbureau.
Chris Hanschen kan zich de keuze voor LKSVDD architecten, 21 jaar geleden, nog goed herinneren. “Ik had er na mijn studie twijfels over of een architectenbureau bij me zou passen, maar het was een schot in de roos. Ik zit hier al meer dan twintig jaar prima op mijn plek, omdat LKSVDD kansen en mogelijkheden biedt wanneer een werknemer deze ziet. Zo heb ik rond 2009 de overgang van 2D naar 3D modelleren, en daarmee de intrede van BIM, bij LKSVDD in gang mogen zetten.” Nu is LKSVDD architecten koploper op het gebied van ‘BIMMEN’, het maken van Bouwwerk Informatie Modellen.
Techniek als hobby
Al jong had Chris Hanschen een grote interesse voor techniek. “Ik had een kolomboormachine op mijn slaapkamer staan en had er lol in om aan mijn brommer te sleutelen. Maar ook programmeren zat er al jong in, vanaf de eerste computer die we in huis kregen.” Als ‘BIMMER’ komt zijn technische kennis goed van pas. “Het kunnen programmeren heeft een groot verschil gemaakt. Daarmee leer je de achterkant van je BIM-omgeving kennen.”
Van 2D naar 3D
Chris Hanschen legt uit: “Twintig jaar geleden, toen alle tekeningen nog 2D werden gemaakt, gingen bijna alle projecten die bij ons binnenkwamen alle afdelingen door. Het begon bij het ontwerp, daarna ging het naar de tekenkamer en tot slot kwam het via de projectleiders bij de opzichters. Tegenwoordig zijn de processen veel meer uit elkaar gehaald, ook de technische uitwerking is lang niet altijd meer in handen van een architectenbureau. Wij hebben er bij LKSVDD een uitdaging van gemaakt om ook heel goed te zijn in de technische uitwerking van projecten. ‘BIMMEN’ is steeds belangrijker geworden. Dat zien steeds meer partijen in.”
Koploper in BIM
LKSVDD is koploper op het gebied van ‘BIMMEN’, het uitwerken van projecten door middel van een Bouwwerk Informatie Model. In het 3D-informatiemodel worden alle data die nodig zijn voor het ontwerpen, bouwen en beheren van bouwwerken vastgelegd en aan elkaar gekoppeld. Doordat alle relevante informatie in het model voorhanden is, kan het model geraadpleegd worden door alle betrokkenen.
Chris Hanschen: “Onze keuze voor Revit, waarmee we onze BIM-modellen maken, heeft hét verschil gemaakt. We zagen hierin veel potentie voor betere samenwerking en hebben ons hierin doorontwikkeld. Onze professionalisering op dit gebied heeft onze BIM-afdeling gemaakt tot wat het nu is. Op onze afdeling hebben we ook projecten die niet door onze architecten zijn ontworpen, maar waarvoor wij de BIM-engineering doen.” Naast de ontwerpafdeling heeft het architectenbureau dus een BIM-afdeling, waar Chris Hanschen leiding aan geeft. “De synergie tussen die twee afdeling is belangrijk, dat schept een band tussen onze medewerkers en door deze manier van samenwerken maken we gebruik van elkaars kwaliteiten.”
Signaleringsfunctie
De ‘BIMMER’ heeft ook een belangrijke signaleringsfunctie, benadrukt Chris Hanschen. “De technische uitwerking van een ontwerp kan invloed hebben op de uiterlijke verschijningsvorm, dit moet je kunnen signaleren. In overleg met de architect kun je dan tot een betere oplossing komen. Je moet niet alleen focussen op de technische uitwerking, maar altijd kritisch blijven nadenken over de oorspronkelijke gedachte van het ontwerp.”
Doorontwikkelen
Ook de komende twintig jaar ziet Chris Hanschen met enthousiasme en passie voor zijn vak tegemoet. “De technische ontwikkelingen staan niet stil. Ook wij maken onderdeel uit van vernieuwingen binnen ons vakgebied door het zelf ontwikkelen van tools en oplossingen.” LKSVDD heeft een samenwerking met Itannex, leverancier van BIM-software. Chris Hanschen ontwikkelt en schrijft zelf ook software voor BIM-oplossingen. “Hierdoor kunnen we steeds betere 3D-modellen maken, bijvoorbeeld door vroeg in het proces te controleren op eisen van het bouwbesluit. Ons vak is deels heel erg technisch. Het heeft soms zelfs een beetje een nerdy karakter, maar de combinatie van techniek en het persoonlijke contact met alle mensen waarmee je samenwerkt, dat maakt het juist zo leuk. Uiteindelijk moet je het samen doen; ‘BIMMEN’ is samenwerken.”