“Na acht jaar ben ik nog steeds helemaal tevreden. Mensen die hier komen, kunnen niet geloven dat we hier al zo lang zitten. Het ziet er nog als nieuw uit.”
Woorden van Marc Woesthuis, directeur-eigenaar van TRIMM, een internetbureau waar meer dan 100 specialisten werken. “Het split level heeft voor ons heel goed gewerkt”, vertelt Marc, “In het begin waren onze mensen nog wat huiverig voor de openheid, maar toen we eenmaal geacclimatiseerd waren verdwenen de ‘privacykasten’ successievelijk. Die kasten fungeerden als roomdividers waarachter je je kon verschuilen.”
“We kwamen uit een gebouw met hokjes en wilden meer interactie. Niet alleen tussen kamers, maar ook tussen de verdiepingen. Dat kan alleen als je de werkvloeren ook echt met elkaar verbindt.” Daarom zit de trap centraal in het gebouw en moet je de lift zoeken. Omdat op het ene level de koffie staat en de wc op het andere level is, moet je regelmatig oversteken.
“Op de bovenste verdieping ligt de ‘huiskamer’ met aangrenzend dakterras. Voor de lunch, maar ook voor het wekelijkse plenaire werkoverleg. Iedereen die er is, schuift even aan voor een update.”
De directiekamer heeft het niet overleefd. “Onze deur stond altijd open en we waren toegankelijk”, zegt Woesthuis. “In het begin werkte dat, want iedereen kende ons. Met meer nieuwe medewerkers werd de inloop minder. Het werd écht een ‘directiekamer’ en dat was niet de bedoeling. Nu zitten we net als de teams in een unit op een van de werkvloeren.”
LKSVDD en werkomgevingen
Een werkplek kan daadwerkelijk bijdragen aan inspiratie. Een goed functionerend gebouw maakt je werk gemakkelijker. En je voelt je er beter bij. Ziekteverzuim wordt minder en de kwaliteit van je werk beter. Dan heb je de uitstraling naar klanten nog niet eens in beeld. Wij maken gebouwen die voor je werken. We helpen je je ogen te openen en je verder te brengen.